Ga naar de inhoud

Het Krantje: Benefiet Veur Theater voor overname inventaris

Oscar van Schijndel voor een decor in Het Veur Theater.
Oscar van Schijndel voor een decor in Het Veur Theater.

Het Veur Theater heeft niet te klagen. Na twee jaar is wel duidelijk dat het mogelijk is het theater zonder subsidie te kunnen runnen. Al is het bepaald geen vetpot. Na twee jaar bruikleen moet het theater nu bovendien de inventaris over gaan nemen van de oude theaterorganisatie, die eerst in het voormalige kerkje aan de Damlaan was gevestigd. Om het overnamebedrag bijeen te krijgen, is voor de komende maanden een benefietprogramma samengesteld.

“Artiesten komen hier graag; het is een leuk gezellig karakteristiek theatertje met veel sfeer.” Aan het woord is Oscar van Schijndel van Het Veur Theater aan de Damlaan in Leidschendam. Hij vertelt over het succes van het theater, dat hij samen met Alfred van Kesteren en Ingrid Blom runt. “En natuurlijk onze vrijwilligers, waar we er ongeveer 15 van hebben. Want het blijft vrijwilligerswerk zo’n theater. Je kunt het met 100 stoelen nooit winstgevend maken. Ook al draait het wel goed met een bezettingsgraad die hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. We hebben de eerste twee jaar zonder verlies kunnen afsluiten. Maar dat wel in de wetenschap dat er nog een zwaard boven ons hoofd hing. Toen we het theater overnamen hebben we namelijk afgesproken dat we de inventaris zouden overnemen en dat moet nu gaan gebeuren. Dan hebben we het over al het licht, de geluidsinstallatie, de vleugel, coulissedoeken, bekabeling en een liftje voor werkzaamheden. Daar hebben we een prijs van 17.500 euro voor afgesproken.”

Donaties
Om dat geld bijeen te krijgen en het Veur Theater gezond te houden, is de Stichting Veur Theater opgericht, die momenteel bezig is om een culturele ANBI-status te krijgen. “Dan zijn donaties door bedrijven en particulieren aftrekbaar van de belastingen”, legt Oscar uit. Er is een heel activiteitenprogramma om het benodigde geld bijeen te krijgen. Dit start met een benefietvoorstelling op 21 april waaraan medewerking wordt verleend door Javier Guzman, Silvester, Leon van der Zanden en Sjaak Bral. In De Heerlijkheid aan het Damplein volgt dan op 12 mei een benefietdiner. Op 28 mei is er een benefietquiz, die zó populair is dat die reeds is uitverkocht. Daarom is er op 1 mei nog een extra pubquiz ingelast. Op 21 mei draagt ook Toneelgroep De Gezellen haar steentje bij met een benefietvoorstelling in hun ‘thuistheater’. Meer informatie over het programma en donaties aan het theater op www.hetveurtheater.nl/benefiet. 

Mooie voorstellingen
“In 2013 zijn wij met volle overtuiging en passie voor theater, samen met de hulp van een fantastische groep vrijwilligers, Het Veur Theater in Leidschendam als onderneming gestart, als opvolger van Theater Camuz. Doel? Het prachtige, sfeervolle en karakteristieke theatertje open houden!”, aldus Oscar van Schijndel.”Wij willen graag dat de inwoners van Leidschendam-Voorburg en daarbuiten kunnen blijven genieten van mooie voorstellingen in het theater.

Bron: Het Krantje