In het nieuws:

Geen subsidie, maar wel een lagere huur. Daarmee heeft Het Veur Theater het sinds de opening in 2013 qua steun van de gemeente moeten zien te redden. Het bezoekersaantal groeit, maar het theater draait nog niet quitte. Genoeg zorgen dus over het eventueel binnenkort stoppen van de destijds toegezegde 2 jaar huurverlaging.
Door Helga Boudestein

Oscar van Schijndel

Oscar van Schijndel in het decor van Toneelgroep De Gezellen

L’dam – Volgens directeurlid Oscar van Schijndel is het alleszins te rechtvaardigen om de huurverlaging te verlengen of een lagere maatschappelijke huur toe te kennen, zoals de PvdA onlangs voorstelde. “Het zou zonde zijn om dit theatertje met zoveel sfeer te sluiten.” En dat is niet de enige reden waarom hij vindt dat het theater aan de Damlaan open moet blijven. Als ondernemer is hij gewend om de levenvatbaarheid van een bedrijf niet uit het oog te verliezen en die is er volgens hem zeker. “Het eerste jaar hebben we met een klein tekort afgesloten. We waren toen te laat met boeken waardoor we alleen relatief onbekende artiesten hadden. Daar houd je je hoofd niet mee boven water. Nu we meer aansprekende namen in het programma hebben, zie je het aantrekken. Voor dit seizoen hadden we in de voorverkoop al twee keer zoveel verkocht als vorig jaar. Ook het horecagedeelte draait steeds beter.”

Om in de toekomst ook bedrijven als sponsor aan te kunnen trekken en fondsen te kunnen benaderen is een paar weken geleden een stichting opgericht waarin de culturele activiteiten in Het Veur Theater zijn ondergebracht. “Hierdoor kan nu ook de ANBI-status worden aangevraagd”, legt Van Schijndel uit. Dat het overeind blijven van het theater ook voor andere ondernemers in Leidschendam voordelen heeft, daarvan is Van Schijndel overtuigd. “Uit onderzoek blijkt dat cultuur wel degelijk een aanzuigende werking heeft op de lokale economie. Denk maar aan onze bezoekers die eerst in het Damcentrum een hapje gaan eten of de bloemen die worden gekocht voor de uitvoering van de dansschool.” Dat L’dam-Voorburg wellicht te klein is voor twee theaters als argument om de huurverlaging niet te verlengen gaat er bij hem niet in. “Ludens en Veur hebben samen 250 stoelen. Dat is een kleine zaal in een grote stad. Ik vind dat niet teveel voor een stad met ruim 73.000 inwoners.”

Tags: