Ga naar de inhoud

Over

Het Veur Theater is gevestigd in het pand van het voormalige Theater Camuz. Deze theaterstichting voelde zich gedwongen te vertrekken uit het pand door gemeentelijke bezuinigingen, waardoor een sluiting boven het hoofd hing. Zonde, vonden enige vrijwilligers van het Theater en tevens eigenaren van restaurant de Heerlijkheid en voormalig pachter van het Theatercafé in Camuz. Samen met de gemeente en met steun van het theaterbestuur besloten zij het Theater in de karakteristieke kerk als onafhankelijk theater voort te zetten. Binnen de eerste 2 jaar die de gemeente als kans gaf om het te proberen kwamen de initiatiefnemers er achter dat er additionele financieringen nodig waren. Sinds 2014 is derhalve Stichting het Veur Theater (met culturele ANBI status) een feit en opereert de stichting volledig zonder winstoogmerk, maar wel met ondernemersgeest m.b.t. alle cultureel/maatschappelijke activiteiten. De commerciële activiteiten die wel plaatsvinden zijn altijd ondergeschikt aan het maatschappelijke doel en winst hieruit vloeit ook naar de theaterstichting.

Het Veur Theater richt zich voornamelijk op aanstormend talent, maar ook bekende namen weten hun weg naar het intieme theatertje te vinden. Daarnaast veel ruimte voor jeugdvoorstellingen en voor films. Het filmprogramma wordt eens per maand van tevoren bekend gemaakt zodat er nieuwere kwaliteits films gedraaid worden.
Maar op het programma staan ook een paar gevestigde namen.

Achter in het pand van het Theater bevindt zich ook een studio van zo’n 85m2 welke verhuurd wordt aan diverse Leidschendamse verenigingen en bedrijven. Op dit moment maken o.a. Toneelvereniging de Gezellen, Ballet- en dansstudio Door Laverman en Dans aan de Vliet gebruik van de studio. Zoekt u een ruimte voor uw repetitie, workshop of bijvoorbeeld vergadering? Er is nog ruimte!

Het Veur Theater is, naast de reguliere voorstellingen, al jaren “dé plek” als het gaat om feesten en partijen! Voor een “aangeklede borrel”, maar ook voor een geheel verzorgd familiefeest met hapjes, drankjes en eventueel entertainment in een sfeervolle en karakteristieke ambiance en een vriendelijk team van medewerkers die de wensen van uw gasten met een glimlach beantwoorden.

Presentatie over totstandkoming tijdens de kick-off in januari 2013:

Waar komt de naam “Het Veur Theater” vandaan:

Kerkje Veur-Leidschendam
Kerkje Veur-Leidschendam

De naam komt uit de geschiedenis van Leidschendam.

Veur was tot 1938 een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, waarvan het grondgebied nu deel uitmaakt van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Veur behoorde in de middeleeuwen tot de bezittingen van de heren van Duivenvoorde en Wassenaer. In 1645 werd Veur een aparte heerlijkheid (Een heerlijkheid of heerschap is een bestuursvorm voortkomend uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen). Tot dat moment maakte het dorp deel uit van de heerlijkheid Voorschoten. Het agrarische Veur hield op te bestaan in 1938, toen het samen met het dorp Stompwijk de gemeente Leidschendam ging vormen. De dorpen Veur en Stompwijk lagen tegenover elkaar aan weerszijden van de Vliet, ter hoogte van sluis Leidschendam en hadden al sinds 1850 een gemeenschappelijke burgemeester.

Het kerkje waarin Het Veur Theater (voorheen Theater Camuz) gevestigd is werd in 1908 ontworpen door architect G.J.P. Klumper (1868-1951) ten behoeve van de Gereformeerde Kerk Veur-Leidschendam.