Samen 80 jaar toneel en nog niet klaar

Leidschendam – Lowie Bolleboom en Anneke Plus spelen samen al 80 jaar toneel. Lowie 40 jaar bij De Gezellen in Leidschendam en Anneke na 14 jaar bij Dosast in Den Haag nu ook al weer ruim 25 jaar bij De Gezellen. “Een beetje uit de hand gelopen hobby”, noemen zij het. Samen spelen zij vanaf 8 mei in een jubileumproductie van De Gezellen in Het Veur Theater aan de Damlaan in Leidschendam.

Bron: Het Krantje

lowie_anneke

Anneke Plus & Lowie Bolleboom

Lowie werkt al sinds mensenheugenis in de ijzerwarenhandel; voorheen bij Van Kampen Toolshop aan de Damlaan in Leidschendam en tegenwoordig bij Kruyt in Bergschenhoek. Anneke heeft altijd in de verzorging gewerkt en doet nu alleen nog een paar uur buitenschoolse opvang. Daarnaast geeft zij musicallessen aan kinderen.

Druktemakertje
Lowie was vroeger altijd al aardig aanwezig in de klas en een beetje een druktemakertje, zegt hij zelf. “Ik was wel creatief, maar weet niet precies hoe ik zo bij het toneel terecht kwam. Ik werd er op mijn 17e jaar op de een of andere manier door gegrepen.” Anneke was wat rustiger in de klas, maar vooral bij oma was ze vanaf haar 8e jaar altijd wel aan het zingen en dansen en ze wilde graag mensen vermaken.

Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Op haar 23e/24e ging zij naar een zangkoor in Den Haag en kwam uiteindelijk ook bij de toneelvereniging Dosast in Den Haag terecht. De paden van Lowie en Anneke kruisten zich doordat Lowie’s vader en Anneke’s man goede bekenden van elkaar waren en na een kennismaking bij de Haagse Oscars kwam Anneke in 1988 naar toneelgroep De Gezellen in Leidschendam.

Van Witte Kaketoe naar Veur Theater
“Voor die tijd repeteerden wij altijd in het (oude) kerkelijk centrum De Haard aan de Damstraat en speelden met 14 of 15 mensen 1 of 2 stukken met drie voorstellingen in De Witte Kaketoe aan de Damlaan”, vertelt Lowie. “En daar repeteerden we 10 maanden voor.”

In 1988 kregen De Gezellen de beschikking over de aula van een voormalig schooltje aan het Molenpad in Leidschendam, dat werd verbouwd tot Theater ’88. Toen kwam Anneke er ook bij en ging het pas echt lopen met De Gezellen. Er werd vaak gespeeld voor volle zalen met zo’n 60 man publiek. Het was een gezellig klein theatertje en omdat het van henzelf was, konden zij er altijd terecht om te repeteren en aan de decors te werken.

Voor de vernieuwing van het Damcentrum werd het theatertje in 2004 echter gesloopt en verhuisde de toneelgroep naar Theater Camuz, nu Het Veur Theater in het voormalige kerkje aan de Damlaan. “Dat is wel anders doordat wij geen echt eigen locatie meer hebben. Voor repetities en dergelijke moeten we de studio van het theater in dagdelen huren. Aan de andere kant is het allemaal wel een stuk professioneler geworden en spelen we voor volle zalen. Er komt nu ongeveer 900 man publiek naar onze voorstellingen”, aldus Lowie.

De Gezellen spelen jaarlijks twee producties met tien voorstellingen en indien mogelijk ook nog een kindervoorstelling

Leuke avond
Meestal spelen De Gezellen blijspel of komedie, vaak van Alan Ayckbourn, of Haye van der Heiden. “Mensen zien al genoeg ellende, dus die willen gewoon een leuke avond hebben”, meent Anneke. Het toneelspel geeft hen veel voldoening. “Je krijgt altijd veel warmte en liefde van het publiek en mensen willen je ook graag spreken bij de naborrel in de foyer”, vervolgt de Leidschendamse. “Laatst kwam er ook een vrouw na de voorstelling naar me toe die in een heel verdrietige periode zat, maar vertelde dat ze de hele avond had zitten lachen. Daar word je dan weer blij van.”

Goede chemie
Lowie en Anneke spelen graag samen. “Wij hebben een goede chemie”, vertelt Lowie. “Ik zie hem helemaal in zijn rol groeien en echt die persoon worden”, zegt Anneke op haar beurt. “En dat geldt ook andersom”, vindt Lowie. Samen speelden zij in de productie Cactusbloem en glorieerden daar in. Die voorstelling werd wel 15 keer op de planken gebracht en zowel Lowie als Anneke wonnen er prijzen mee tijdens de Haagse Oscars voor het amateurtoneel.

Sowieso sleepte daar Lowie in totaal in al die jaren 24 prijzen en nominaties in de wacht en Anneke ook enkele tientallen. Ze spelen dus op vrij hoog niveau. Af en toe gaan zij kijken bij andere toneelverenigingen om te zien of zij er wat van kunnen opsteken en of het gespeelde stuk misschien ook wat voor De Gezellen is.

“Maar we weten allebei precies wat we willen en zijn best zeikerds.” Lowie heeft verder zo’n 15 tot 20 rollen bij andere toneelverenigingen gespeeld. “Ik ben een echte veelvraat”, weet hij van zichzelf. Toch zou hij geen beroeps willen worden. “Ik speel nu de rollen die ik zelf leuk vind en anders heb je niet zoveel keuze. Ook ben ik nogal een control freak dus wil ik het graag allemaal zelf een beetje in de hand houden.” Anneke hoeft ook niet zo nodig beroeps te worden. Wel vindt zij het leuk om af en toe ergens anders te regisseren.

Kostuums
Naast het vele repeteren voor de stukken die zij jaarlijks op de planken brengen, leveren Lowie en Anneke ook hun bijdragen bij het maken van de decors, waar overigens wel een aparte werkgroep voor is, en Lowie regelt ook veel kostuums, zoals nu veel uniformen voor de stewards van het cruiseschip waarop Gebroken IJs zich afspeelt. “Ik raap alles overal bij elkaar en geen rommel want het moet er allemaal wel smaakvol uitzien”, vindt hij.

Jubileumproductie
In de jubileumproductie ‘Gebroken IJs’ die deze week in première zijn voor Lowie en Anneke twee mooie hoofdrollen weggelegd. Het verhaal speelt zich af op een cruiseschip met mensen die allemaal op een of andere manier ongelukkig in de liefde zijn. “Een modern stuk met scherpe teksten, boeiende conversaties, een stukje relativering, galakostuums, cocktails en zelfs vuurwerk”, aldus Anneke.

“Eigenlijk zit alles erin; een lach, een traan en een mooi einde”, vult Lowie aan. “Er zijn nog wat kaarten beschikbaar, vooral voor de matinees op zondagmiddag”, wil Lowie tot slot nog wel even kwijt. “Daar komen vaak ouderen op af die ’s avonds niet zo graag op pad gaan.”

Zie voor kaarten en informatie www.degezellen.nl, of voor de benefietvoorstelling deze pagina.