Ga naar de inhoud

Arethusa Kwartet

Veur Klassiek

Het nieuwe Arethusa Quartet werd opgericht in 2023 en verenigt vier internationaal gerenommeerde musici met zowel een achtergrond als solist als in wereldberoemde kamermuziekgroepen. Nadat ze op talloze festivals het podium hadden gedeeld, ontwikkelden Daniel Rowland, Floor Le Coultre, Dana Zemtsov en Maja Bogdanović een diepe vriendschap, verbonden door hun complementaire passies en idealen, en besloten ze deze dynamische en unieke groep te creëren.

Daniel, Floor, Dana en Maja combineren grote fantasie, creativiteit en avonturen in hun concerten. Hun betoverende intensiteit komt voort uit het feit dat ze altijd ‘in het moment’ zijn tijdens het spelen van muziek. Niet lang na de oprichting werd het Arethusa Quartet al uitgenodigd door tal van festivals en concertzalen. De leden zijn gepassioneerde pleitbezorgers van de muziek van onze tijd en werkten (in hun eerste seizoen!) al nauw samen met componisten als Pēteris Vasks en Osvaldo Golijov. 

Het Arethusa Quartet ontleent zijn naam aan de mythische, magische waternimf genaamd Arethusa. Er is een heel mooi werk van de componist Karol Szymanowski genaamd The Fountain of Arethusa. Het verhaal gaat over de prachtige waternimf, die begeerd wordt door allerlei goden en halfgoden. Eén van die halfgoden, Alpheus, ziet haar in het water en probeert haar te vangen. Op het moment dat hij denkt haar te hebben gevangen, verandert ze zelf in water en wordt ze één met de natuur. Ze is onbereikbaar voor de handen van de halfgod. Dit dampige concept van verlangen kan ook worden toegepast op kunst, en op muziek in het bijzonder. Het is prachtig onbereikbaar. Het is onmogelijk te bevatten. En als je denkt ‘nu heb ik het!’, dan is het al weg. 

Daniel Rowland, viool
Floor Le Coultre, viool
Dana Zemtsov, altviool
Maja Bogdanović, cello

“Heiliger Dankgesang”
F. SchubertQuartettsatz, D 703
P. VasksStrijkkwartet Nr. 6
pauze
E. Griegnr. 1 opus 27
Tags:

Datum

donderdag 23 jan 2025

Tijd

20:30

Prijs

€22.50

Meer Info

KAARTEN
Genres
KAARTEN