Bas Birker – Belg (tegen wil en dank)

Foto: Studio Edelweiss

Na 30 jaar in Tilburg ontdekte comedian Bas Birker (1979) wat hij eigenlijk al heel lang wist: hij werd geboren in het verkeerde land. En dus besloot hij om een paar kilometer naar het zuiden te trekken. Met een cultuurshock, een drankprobleem en een carrière tot gevolg.

Een Antwerps lief, een Belgisch paspoort en een perfect tweetalig kind verder, trekt Bas voor één keer terug naar zijn geboorteland om verslag uit te brengen. Want hoeveel liefde hij ook voelt voor stoofvlees met frietjes, Belgische kunstschilders en architectuur​ vandenAldi, de helft van de tijd is de haat voor zijn nieuwe vaderland groter.

BELG is een ode aan Nederlands geregel en Belgisch ​gefoefel.
​Aan Hollandse directheid en Vlaams getaffel. Aan ZOAB en dat spul waar ze over de grens de wegen mee bedekken. Een dagboek dat vertelt over 10 jaar proberen te integreren, zonder ooit echt ergens bij te horen. Maar geaccepteerd of niet, volgens zijn paspoort is Bas Birker nu eenmaal een Belg. Tegen wil en drank.

Over Bas Birker
Bas Birker groeit op in Tilburg en ruilt na jaren in de plaatselijke horeca zijn schort in voor het podium. Na zijn verhuizing naar Antwerpen nestelt hij zich in de Vlaamse comedy scene met een finaleplek in Humo’s Comedy Cup en achtereenvolgens de soloprogramma’s Op weg, SOWIESO en JE MOEDER!, die alle drie op rij werden uitgezonden op de Vlaamse televisie.

In juni 2019 maakt Birker voor zijn 40e verjaardag een eenmalige avondvullende show in de 40 dagen voor zijn verjaardag onder de noemer 404040. Die voorstelling zette hij integraal op YouTube.

De stijl van Bas kenmerkt zich door een hoog tempo, scherpe tong en een flinke dosis improvisatie.

Naast zijn theatershows is Bas erg actief in het Vlaamse én Nederlandse stand-up circuit, begeleidt hij al jaren nieuw talent in zijn eigen Comedy Academy en heeft hij al meer dan 4 jaar een eigen rubriek in het Radio 2 – actualiteitenprogramma De Weekwatchers.

De pers over Bas Birker:
“Zijn nieuwe show JE MOEDER! is grappig, scherp en slim” – **** Focus Knack
“Topklasse” – Gazet van Antwerpen
“Misschien wel de beste pure stand-upcomedian van Vlaanderen” – De Standaard