
Duo Macondo
Altviolist Mikhail Zemtsov en gitarist Enno Voorhorst – Veur Klassiek

Wegens omstandigheden speelt Enno Voorhorst deze avond samen met Mikhail Zemtsov (duo Macondo) i.p.v. met Pauline Oostenrijk.
Een duo altviool-gitaar komt niet vaak voor, maar het gaat prachtig samen! De lage klank van de altviool past precies in het klankgebied van de gitaar waardoor beide instrumenten volledig tot hun recht komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Paganini al schreef voor deze bezetting.
Altviolist Mikhail Zemtsov en gitarist Enno Voorhorst troffen elkaar zes jaar geleden en gaven sindsdien vele concerten in binnen- en buitenland. Het programma van Duo Macondo wordt gedomineerd door Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek maar bevat ook hedendaags werk. De naam Macondo refereert aan het boek “honderd jaar eenzaamheid” van nobelprijswinnaar García Márquez waarin hij schrijft over over de imaginaire stad Macondo. Geboren in Colombia weet Márquez het karakter van Latijns-Amerika als geen ander in z’n verhalen te verweven.
In 2009 verscheen bij Ottavo de eerste CD van duo Macondo met werk van o.a. Albéniz, Granados, Piazzolla, Pipò en Zemtsov. Opvallend is de voorliefde voor Latijns Amerikaanse muziek, wat niet verwonderlijk is omdat Mikhail Zemtsov lange tijd in Mexico werkte en zelfs het Mexicaans staatsburgerschap heeft ontvangen. Enno Voorhorst op zijn beurt wordt gezien als één van de beste Barrios (Paraguay) interpreten en nam twee complete CD’s op met werk van deze componist.
De pers schreef o.a.:
Het concert werd afgesloten met een aantal tango’s van Piazzolla, met overgave gespeeld en dus weer eens Piazzolla zoals het kan klinken. Hier ging Duo Macondo bij vlagen helemaal los, speels, mooi ritmisch, lekker vrij en met lol gespeeld, maar tegelijkertijd met hetzelfde gevoel voor contrast en passie wat kenmerkend is voor hun aanpak. (Wouter Ruifrok)
Fantasievoll und Intelligent, man konnte nicht genug bekommen von diesem Duo. (Kölner Stadt-Anzeiger)
Mikhail Zemtsov, altviool
Mikhail Zemtsov heeft een briljante carrière ontwikkeld als altviolist, docent en dirigent. Als solist trad hij op met o.a. het Moskou Conservatorium Kamerorkest, Luxembourg Phiharmonisch, Nationalorkesten van Litouwen, Estland en Mexico, Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Stavanger Symphony (Norwegen), Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest o.l.v. Neeme Jarvi, Jaap van Zweden, Dmitri Kitajenko, Leif Segerstam.
Hij is veelvuldig te horen op internationale festivals in Europa en Amerika waar hij speelt met o.a. Boris Berezovsky, Misha Maisky, Sarah Chang, Janine Jansen, Julian Rachlin. Hij nam tientallen solo en kamermuziek CDs op voor o.a. Chandos en Sony Masterworks en nam deel aan talrijke Radio en TV opnamen. In 2016 heeft hij het Concerto Rapsody van B. Martinu voor Chandos opgenomen met het Nationaalorkest van Estland o.l.v. Neeme Jarvi. Deze opname werd uitgebreid geprezen in de internationale pers. Zemtsov speelt regelmatig met de Nederlandse gitarist Enno Voorhorst (Duo Macondo) en is de altviolist van het Utrecht String Quartet. Samen met zijn vrouw Julia, broer Alexander en dochter Dana heeft hij het Zemtsov Altviool Kwartet opgericht; het kwartet organiseert drie keer per jaar het Zemtsov Altviool Masterclass.
Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het HKU Utrecht’s Conservatorium. Daarnaast is hij dirigent van het Young Talent Symphony Orchestra van Codarts/Hellendaal (Rotterdam). Mikhail heeft als dirigent gewerkt met het Utrecht Conservatory Strings en het Atheneum Kamerorkest (Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag). Ook doceert hij jaarlijks aan het Kurt Thomas Cursus in het Utrecht’s Conservatorium (orkest directie voor koordirigenten). Als gastdirigent heeft hij opgetreden met orkesten in België (o.a. met “I Solisti di Vento”), Spanje, Italië en Latijns Amerika, waarbij hij heeft samengewerkt met solisten als Janine Jansen, Dmitri Makhtin, Gavriel Lipkind en het Malibran Quartet.
Zemtsov werd geboren in Rusland en kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde hij altviool, compositie en orkestdirectie aan de conservatoria te Moskou, Hamburg, Maastricht en Vilnius met o.a. Michael Kugel (altviool) en Juozas Domarkas (Master Orkestdirectie). Hij heeft lessen en masterclasses orkestdirectie gevolgd bij Lev Markiz, Gianandrea Noseda, Neeme en Paavo Jarvi, Laurence Foster en Daniel Raiskin. De altviolist is prijswinnaar van de “1st International Viola Competition” in Wenen en “Elisa Mayer Competition” in Hamburg.
Enno Voorhorst, gitaar
Enno Voorhorst, geboren in Den Haag 1962, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Käppel en David Russell.
In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Ondertussen werd hij voor concerten en masterclasses uitgenodigd in oa El Salvador, Mexico, Puerto Rico, Japan, Oostenrijk, Polen, Engeland, Rusland, Italie en Duitsland.
Zijn eerste CD met werken van Agustín Barrios Mangoré (Sony 1994) werd zeer lovend ontvangen. Roberto Brocamonte, een leerling van Barrios zelf, zegt over deze opname: “Het tremolo van Enno is volmaakt. In de vertolking lijkt het of “De Indiaan van Paraguay” het speciaal voor deze handen heeft geschreven”.
Rico Stover, Barrios kenner bij uitstek schreef: ”The CD Agustín Barrios Mangoré played by Enno Voorhorst is the best that I have heard thus far.”
Hierna zijn nog verschillende CD’s verschenen bij o.a. Naxos en Cobra records. Enno Voorhorst is verbonden als gitaardocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Programma (onder voorbehoud)
Antonio Ruiz-Pipó (*1933) | Cancion y Danza |
Enrique Granados (1867-1916) | Andaluza Zambra |
Heitor Villa-Lobos (1887-1959) | Prelude nr. 1 (solo gitaar) Bachianas Brasileiras nr 5 |
Isaac Albéniz (1860-1909) | Mallorca Asturias |
Pauze | |
Olivier Messiaen (1908-1992) | V. Louange à l’Éternité de Jésus (Quatuor pour la fin du temps) |
Astor Piazzolla (1921-1992) | Histoire du Tango -Bordel 1900 -Café 1930 -Nightclub 1960 |
