Ed Struijlaart

Foto: Vanessa Hofstra

Toen Ed op zijn negende Eric Clapton op de televisie zag wist hij 2 dingen zeker: 1. Ik wil ook zo’n baard en 2. ik wil ook zo’n gitaar. Op de baard moest nog even gewacht worden, maar vanaf dat moment is de gitaar zijn leven gaan bepalen. 10 jaar geleden verbrand hij al zijn schepen achter zich om zijn droom na te jagen: volledig leven van en voor de muziek. Hij brengt tot nu toe 2 albums uit, debuutalbum Head, Heart and Hands en opvolger Closer Than Skin. Ed krijgt van 3FM het stempel Serious Talent, wordt genomineerd voor een 3FM Award, tourt in het voorprogramma van BLØF en is meerdere malen te gast bij DWDD. 

Vanaf 2016 stort hij zich op het uitbrengen van single’s. Hij scoort in totaal 4 NPO Radio 2 Topsongs. Daarnaast is Ed ook actief als schrijver voor diverse projecten. Samen met Peter Slager (BLØF) schrijft hij de titeltrack voor de bioscoophit van 2017 Weg Van Jou én alle muziek voor de musical SOOF. In 2018/2019 ging Ed voor het eerst de theaters in met zijn programma Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran. 70x bracht hij een ode aan zijn gitaarhelden en stelde zichzelf de vraag: ben ik bereid alles op te geven voor de muziek? Ben ik een échte gitaarman? De single Guitar komt uit deze theatershow, wordt NPO Radio 2 Topsong en zorgt ervoor dat Ed mag optreden bij o.a. RTL Late Night en Tijd Voor Max

De single What I Like About You komt uit de reprise voorstelling van Gitaarmannen en is een up-tempo feelgood liedje met motown invloeden. Ook dit nummer wordt Topsong op Radio 2 én voor het eerst zorgt het dat Ed’s muziek ook in België te horen is. De grootste zender van Vlaanderen, Radio 2, zet de single op de playlist. Ook de re-release van single Make It On Your Own (12,5 miljoen streams op Spotify) komt op de playlist van Radio 2 VRT. Ook volgt er incidentele airplay op BBC Radio 2 waarmee de oren van het buitenland ook definitief open lijken te gaan voor Struijlaart’s muziek.  

De coronacrisis gooit ook Struijlaart’s plannen volledig in de war. Lang kniezen is er niet bij. Als een van de eerste muzikanten in Nederland duikt hij volledig op het livestreamen. De Quarantaine Sessions zijn een groot succes en worden opgevolgd door de eerste Virtuele Theatertour die Struijlaart langs 14 theaters brengt. Uiteraard op afstand. Op zondagmiddag 19 september is Ed zijn muziek echter écht live te beleven tijdens een intiem soloconcert.