In Utero – Op veler verzoek: een állerlaatste ronde!

Het is inmiddels al weer meer dan twee jaar geleden dat meer dan 11.000 bezoekers de spraakmakende documentaire In Utero in de filmtheaters zagen. Ondanks de mogelijkheden die we sindsdien bieden om de film ook thuis te bekijken, blijft de vraag ons bereiken of In Utero nog een keer in de filmtheaters kan draaien, want eerlijk is eerlijk; de intensiteit van de indrukwekkende film beleef je toch het sterkst als je de film (samen) in het theater ziet.

Omdat het thema nog net zo actueel is als toen (denk maar aan het 1000-dagen project dat recent is omarmd door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge) hebben we besloten nog één keer een ronde door het land te maken met In Utero.

In Utero is een filmische bespiegeling over dat wat mogelijk het meest miskende onderwerp van de 21e eeuw is: de blijvende impact die het leven in de baarmoeder heeft op de ontwikkeling van een mens, zijn gedrag en het gevolg daarvan voor de situatie in de wereld. In Utero combineert voor de eerste keer overtuigende feiten met culturele mythes, populaire films en medisch-technologische trends, die verklaren waarom sommige mensen vanaf het prille begin worstelen met het leven terwijl anderen ogenschijnlijk floreren. Deskundigen op het gebied van de pré-, peri- en postnatale ontwikkeling van een kind, onderzoekswetenschappers in de epigenitica en biochemie, psychologen, artsen en vroedvrouwen tonen aan de hand van voorbeelden uit onze huidige cultuur en sociaal- maatschappelijke paradigma’s aan hoe ervaringen in de baarmoeder onze toekomst beïnvloeden. De film heeft de potentie om je kijk op de wereld voorgoed te veranderen.