Jong van Hart speelt: Onrust op Rotterdam Zuid

Het verhaal draait om de familie Tokkie, Cor en Joke en hun dochter Joyce. Zij wonen op Rotterdam Zuid en zijn fanatieke Feyenoord supporters. Door allerlei omstandigheden, Cor is werkloos, staat financieel gezien het water hen aan de lippen.

Om uit de financiële ellende te komen heeft Cor een aantal stappen gezet.

Hij exploiteert in zijn kelder een wietplantage, met behulp van zijn vriend Bertus die daarmee ook een zakcentje verdient. Ook willen zij sekslijnen  gaan exploiteren, maar dat lijkt hoogst twijfelachtig, want dan moeten de echtgenotes achter de telefoon gaan en daar ziet het vooralsnog niet naar uit.

De grootste impact in het gezin blijkt echter de komst van een kostgangster. Therese (bibliothecaresse) is een zelfbewuste dominante en uiterst beschaafde dame te zijn, die het gezin te pas en te onpas corrigeert en probeert het gezin ABN te leren spreken. Vooral Cor en Bertus zijn hevig in de ban van deze dame. Zij krijgen van Therese prive les ABN spreken. Van plat pratende Rotterdammers in het begin van het stuk veranderen zij in keurig formulerende heren. Dit tot groot plezier van de dames en vooral de schoonmoeder van Cor, die vanwege een beenbreuk tijdelijk bij het stel bivakkeert in rolstoel. Zij was vroeger een gevierd danseres en wil aan de ZH kampioenschappen rolstoeldansen meedoen. Via internet wordt een Roemeense dansdocent ingehuurd , maar niets is wat het lijkt, want deze docent maakt deel uit van een oplichtersbende. Ze komen er achter dat de wietoogst aanstaande is, met alle gevolgen van dien.

Ook een stoorzender in het geheel is Manuela, een vrouwelijke politie rechercheur uit Den Haag, met als specialisme drugsbestrijding, die verkering krijgt met de lesbische  dochter van Cor en Joke. Het hele huis is panisch zodra zij zich manifesteert, uiteraard vanwege de wietplantage.

De fascinatie van Cor en Bertus voor Therese is zo groot dat zij een lied schrijven getiteld “Ode aan Therese”, min of meer een soort liefdesverklaring. Een lied dat zij ten gehore willen brengen op de talentenjacht in het Wijkcentrum op het Afrikaanderplein.

Wat zij niet weten is dat hun echtgenotes geur van hebben gekregen van hun  geplande optreden en zich stiekem achteraf in de zaal verschanst hebben. Na eerst een optreden van Ali Cyaankali zingen zij hun liefdeslied Therese, waarop vervolgens de dames het toneel op draven om hen links en rechts met bossen bloemen om de oren te slaan.

Thuisgekomen na alle tumult blijkt dat de Roemeense oplichtersbende de wietoogst heeft geplunderd. Maar er is ook goed nieuws. Ook de postbode is langs geweest met een brief voor Cor. Hij is geslaagd voor de cursus zij-instromer  binnen het onderwijs, terwijl Bertus een baan als bode bij de Rechtbank is aangeboden.

Kortom : EIND GOED…..AL GOED

Een muzikale met veel humor doorweven volkstheatervoorstelling als uitdaging en tegenhanger na een cabaretachtige voorstelling Postbus 51 in 2019.