Ga naar de inhoud

Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst

Parijs – Veur Klassiek

Het was in Parijs dat waarschijnlijk de eerste werken voor de hobo en gitaar zijn geschreven door gitarist Napoleon Coste. Samen met zijn vriend en hoboïst Frédéric Triébert heeft hij deze stukken daar uitgevoerd. De rode draad in dit programma is Parijs en daarin kan Erik Satie niet ontbreken, die een grote invloed heeft gehad op het muziekleven aldaar in het begin van de vorige eeuw. De metropool Parijs had een grote aantrekkingskracht op veel componisten, o.a. ook uit Zuid Amerika. Villa-Lobos, Gismonti en Piazzolla zijn allemaal naar het impressionistische Parijs gekomen om te studeren en te werken. Na de pauze wordt vanuit Parijs een uitstapje gemaakt naar Istanbul in de Oriënt Express, gecomponeerd door Pauline Oostenrijk. Deze trein doet ook Venetië aan waar Notte a Venezia weer naadloos op aansluit. De afsluiter bestaat uit drie arrangementen door Enno Voorhorst van bekende Franse chansons.

Pauline Oostenrijk kreeg haar eerste hobo- en pianolessen aan Muziekschool Westerkwartier in Zuidhorn, bij resp. Huib Nieuwenhuizen en Cees Leurs. Ze studeerde hobo en piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Haar docenten waren Koen van Slogteren, Jan Spronk, Thomas Indermühle, Han de Vries (hobo) en Willem Brons (piano).
Ze was Nederlands ‘Young Musician of the Year’ in 1986 en won daarna diverse andere prijzen, waaronder de eerste prijs in het Fernand Gillet hobo concours in Baltimore, wat haar een recital opleverde in Carnegie Hall, New York. In 1999 ontving ze de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek.
Van 1993 tot 2018 was ze solohoboïst van het Residentie Orkest in Den Haag. Ze trad veelvuldig op als solist en in verschillende kamermuziek formaties. Daarnaast voltooide ze de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.
Tegenwoordig doceert Pauline aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en wijdt zich aan het lesgeven aan jong hobo talent op verschillende locaties in Nederland. Ze treedt op met o.a. gitarist Enno Voorhorst, het The Hague String Trio en als lid van het Orlando Quintet. Naast dit alles schrijft en componeert ze graag.

Enno Voorhorst studeerde bij Hein Sanderink, Hubert Käppel (Musikhochschule Köln) en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote zalen van Nederland en geeft concerten en masterclasses van Europa tot Azie en Amerika.
Zijn eerste CD met werken van Agustín Barrios Mangoré (Sony 1994) werd zeer lovend ontvangen en was de start voor een internationale carrière. Rico Stover, Barrios kenner bij uitstek, schreef: ‘The CD Agustín Barrios Mangoré played by Enno Voorhorst is the best that I have heard thus far’ (heruitgegeven bij Brilliant Classics). De CD ‘Bach-Pärt-desPrez’ (2015) bevatte originele bewerkingen voor solo-gitaar en Classical Guitar Magazine schreef hierover ‘Dit is een fabelachtige CD en een must voor iedere CD-verzameling’. Ook zijn laatste CD met werk van en rondom Erik Satie werd met 5 sterren bekroond.
Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en geeft naast solo recitals ook concerten met hoboïste Pauline Oostenrijk of met altviolist Mikhail Zemtsov in duo Macondo.

Programma Parijs (onder voorbehoud)

Napoléon Coste (1806-1883)​Les Regrets, Cantilène opus 36
Consolazione, Romance opus 25
Erik Satie (1866-1925)Gnossienne nr. 4
Gnossienne nr. 5
Holothurie (Embryons Desséchés)
Heitor Villa-Lobos (1887-1959)prelude nr 1 (solo gitaar)
Bachianas Brasileiras nr 5
Egberto Gismonti (*1947)Agua e Vinho
Sete Anéis
Pauze
Vito Nicola Paradiso (*1964)Notte a Venezia
Tramonte Veneziano
Lullaby Veneziana
Aurore Veneziana
Pauline O (*1967)Oriënt Express
Astor Piazzolla (1921-1992)Café 1930

George Brassens (1921-1981)
Leo Ferré (1916-1993)
Francis Lai (1932-2018)
Trois Chansons:
La Ballade des Dames des Temps Jadis
Avec le Temps
La Bicyclette
Tags:

Datum

donderdag 20 mrt 2025

Tijd

20:30

Prijs

€22.50

Meer Info

KAARTEN
Genres
KAARTEN